Близо 21% от сънародниците ни или приблизително 1,5 млн. българи са

...
Близо 21% от сънародниците ни или приблизително 1,5 млн. българи са
Коментари Харесай

Евростат: Харчите най-много за храна

Близо 21% от сънародниците ни или приблизително  1,5 млн. българи са живели през 2018 година в материални ограничения , демонстрират данни от  анализ на Евростат за стандарта на живот в Европейски Съюз  и за опциите на европейците да заплащат безпроблемно сметките си.
 
Средният индикатор за жителите на Европейски Съюз, които са били в материални ограничения през предходната година е бил 6,2%, регистрира европейската статистика или почти три пъти по-нисък индикатор спрямо данните у нас. Все отново страната ни е номер 1 измежду 28-те членки, като е регистрирала  максимален % понижение на поданици, които са живели в материални лишения  в границите на две календарни години - от 30% през 2017 година - до 21% през м.г., т.е. единствено за една година към 10% от българите са повишили стандарта си на живот.



БГНЕС, списък

За съпоставяне единствено  преди 8 години към 45% от сънародниците ни са били в положение на тежки материални лишения  - през 2010 година процентът на сънародниците ни в материални ограничения е бил 45,7%, като през всяка от идващите години е намалявал, с цел да се стигне до съвсем два пъти по-нисък дял на българи, които не могат да си разрешат да заплащат неотложни сметки.
 
Най-висок дял на хора, които са били изложени на материални ограничения у нас е регистриран измежду възрастното население над 65 години  - близо 50%, както и измежду децата до 16-годишна възраст - 38%, регистрира още Евростат.
 
Според данни на  Националния статистически институт (НСИ)  за предходната година  най-голямо перо в разноските на българина са били заплащанията за храна  - близо 30%. Втори по величина разход са били  плащанията за жилищни нужди  - 18%, трети -  за обществени осигуровки и налози  - 13% и така нататък  Най-малко разноски българинът е отделял за свободно време и отдих , както и за дрехи и обувки - приблизително по 4%, сочат данните на Национален статистически институт.

 



iStock/Getty Images

От друга позиция най-голям дял от  доходите на българите се образуват от заплати  - близо 55%. На второ място българинът разчита на приходи от пенсия - близо 28% и на трето - от независима претовареност - към 7%.
 
През 2018 година 6,2% от популацията или  към 31 милиона души в Европейски Съюз са били в обстановка на тежки материални ограничения , т.е. да не могат да си разрешат да заплащат безпроблемно сметките си за нужни или мечтани неща от живота си.  Най-ниски равнища на тежки материални ограничения  през предходната година са били регистрирани в  Швеция - 1%, Люксембург - 1,2% и Холандия - 2,4%.  За разлика от тях  България е страната с най-голям дял на поданици с тежки материални ограничения  - 21%, следвана от Румъния и Гърция - по 17%.
 
Данните за живеещите в материални ограничения за прилежащите ни страни са както следва: в Турция - 45%, в Република Северна Македония - 41% и в Сърбия - 36% от жителите на тези страни са изпитвали усложнения при заплащане на мечтани или нужни неща от бита си.



iStock/Getty Images

Според европейската статистика  показателят " тежки материални ограничения "   се отнася до  поданици на Европейски Съюз, които не могат да си разрешат най-малко 4 от следните 9 детайла , които множеството хора считат за мечтани или нужни, с цел да водят съответен живот: да заплащат сметките си навреме; да поддържат дома си обикновено топъл; да посрещат без проблеми непредвидени разходи; да ядат месо /или риба/ редовно; да вземат една седмица отмора надалеч от дома; да имат и употребяват телевизор; пералня; кола; телефон.
 
Един от главните индикатори на тактиката " Европа 2020 " е намаляване прага на беднотия и материални ограничения в Европейски Съюз от 31 милиона през м.г. - до 20 милиона души през идната година, демонстрират данните на Евростат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР